Jakie źródła kwasów Omega-3 są najlepsze? Przewodnik po kwasach tłuszczowych.

Jakie źródła kwasów Omega-3 są najlepsze? Przewodnik po kwasach tłuszczowych.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 są uznawane powszechnie za jedne z „cudownych składników odżywczych”. Dziś dzięki nauce wiemy, że jest w tym bardzo dużo prawdy. Badania wykazały, że niedobór tych niezbędnych kwasów tłuszczowych może wiązać się z większym ryzykiem choroby serca i cukrzycy, stanów zapalnych i udaru mózgu.

Czym są kwasy tłuszczowe Omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to długie łańcuchy tłuszczów, które naturalnie występują w wielu produktach spożywczych. Są one nazywane „niezbędnymi” kwasami tłuszczowymi, ponieważ organizm ludzki nie może ich naturalnie wytwarzać, więc jedynym sposobem, w jaki możemy je dostarczyć do organizmu, jest nasza dieta.

Istnieją trzy główne rodzaje kwasów omega-3 – kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas alfa-linolenowy (ALA) – oraz jeden dodatkowy kwas omega-3, który, jak się niedawno okazało, również przynosi korzyści zdrowotne: kwas dokozapentaenowy (DPA).

Kwasy DHA, EPA i DHA znajdują się w rybach i innych owocach morza, kwas ALA znajduje się w roślinach, olejach roślinnych i produktach pochodzenia zwierzęcego, które odżywiają się dietą bogatą w ALA.

Wpływ kwasów Omega-3 na zdrowie

Omega 3 są klasyfikowane jako wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Działanie kwasów PUFA po liczny badaniach naukowych powiązano między innymi ze:

  • Zmniejszonym ryzykiem chorób serca
  • Udaru mózgu
  • Cukrzycy

Poprawiają one również funkcjonowanie mózgu u:

  • Dzieci i dorosłych z ADHD
  • Osób z chorobą Alzheimera
  • Osób z depresją

Omega-3 pomagają też:

  • Zmniejszyć stan zapalny stawów u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów lub chorobą zwyrodnieniową stawów.
  • Utrzymać zdrową wagę poprzez zmniejszenie uczucia głodu u osób dorosłych z problemami z nadwagą lub otyłością.

Najlepsze źródła kwasów Omega-3

Najlepszym sposobem na uzyskanie większej ilości tłuszczów omega-3 w organizmie jest oczywiście włączenie do swojej diety produktów, które są w nie bogate.  Chociaż tłuszcze omega-3 są ważne dla naszego zdrowia, to często znajdują się w tłustych rybach i innych produktach, które mogą być trudne do znalezienia (różne rodzaje owoców morza) lub czasem, po prostu źle smakują.

Oprócz ryb i owoców morza kwasy tłuszczowe Omega-3 znajdziemy również w:

  • orzechach włoskich
  • awokado
  • czarnej fasoli
  • soi
  • tofu
  • szpinaku
  • siemieniu lnianym
  • nasionach chia
  • dzikim ryżu
  • dyni
  • oleju rzepakowym
  • oleju lnianym

Innym, ale równie dobrym źródłem kwasów Omega-3 są suplementy, które dzięki skoncentrowanej dawce pozwalają przyswoić dużą dawkę niezbędnych substancji w niewielkich dawkach. To szczególnie istotne dla osób, które np. nie przepadają za jedzeniem ryb.

Więcej informacji o suplementach Omega-3 znajdziesz na www.calanoil.pl/zrodla-kwasow-omega-3-ktore-sa-najlepsze/

Suplementy z olejem rybim zawierają najczęściej dwa kwasy omega-3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Większość suplementów diety zawiera około 300 mg EHA i 120 mg DHA na porcję.

Materiał partnera