Jakie źródła kwasów Omega-3 są najlepsze? Przewodnik po kwasach tłuszczowych.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 są uznawane powszechnie za jedne z „cudownych składników odżywczych”. Dziś dzięki nauce wiemy, że jest w tym bardzo dużo prawdy. Badania wykazały, że niedobór tych niezbędnych kwasów tłuszczowych może wiązać się z większym ryzykiem choroby serca i cukrzycy, stanów zapalnych i udaru mózgu.
Czym są kwasy tłuszczowe Omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to długie łańcuchy tłuszczów, które naturalnie występują w wielu produktach spożywczych. Są one nazywane „niezbędnymi” kwasami tłuszczowymi, ponieważ organizm ludzki nie może ich naturalnie wytwarzać, więc jedynym sposobem, w jaki możemy je dostarczyć do organizmu, jest nasza dieta.
Istnieją trzy główne rodzaje kwasów omega-3 – kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas alfa-linolenowy (ALA) – oraz jeden dodatkowy kwas omega-3, który, jak się niedawno okazało, również przynosi korzyści zdrowotne: kwas dokozapentaenowy (DPA).
Kwasy DHA, EPA i DHA znajdują się w rybach i innych owocach morza, kwas ALA znajduje się w roślinach, olejach roślinnych i produktach pochodzenia zwierzęcego, które odżywiają się dietą bogatą w ALA.
Wpływ kwasów Omega-3 na zdrowie
Omega 3 są klasyfikowane jako wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Działanie kwasów PUFA po liczny badaniach naukowych powiązano między innymi ze:
- Zmniejszonym ryzykiem chorób serca
- Udaru mózgu
- Cukrzycy
Poprawiają one również funkcjonowanie mózgu u:
- Dzieci i dorosłych z ADHD
- Osób z chorobą Alzheimera
- Osób z depresją
Omega-3 pomagają też:
- Zmniejszyć stan zapalny stawów u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów lub chorobą zwyrodnieniową stawów.
- Utrzymać zdrową wagę poprzez zmniejszenie uczucia głodu u osób dorosłych z problemami z nadwagą lub otyłością.
Najlepsze źródła kwasów Omega-3
Najlepszym sposobem na uzyskanie większej ilości tłuszczów omega-3 w organizmie jest oczywiście włączenie do swojej diety produktów, które są w nie bogate. Chociaż tłuszcze omega-3 są ważne dla naszego zdrowia, to często znajdują się w tłustych rybach i innych produktach, które mogą być trudne do znalezienia (różne rodzaje owoców morza) lub czasem, po prostu źle smakują.
Oprócz ryb i owoców morza kwasy tłuszczowe Omega-3 znajdziemy również w:
- orzechach włoskich
- awokado
- czarnej fasoli
- soi
- tofu
- szpinaku
- siemieniu lnianym
- nasionach chia
- dzikim ryżu
- dyni
- oleju rzepakowym
- oleju lnianym
Innym, ale równie dobrym źródłem kwasów Omega-3 są suplementy, które dzięki skoncentrowanej dawce pozwalają przyswoić dużą dawkę niezbędnych substancji w niewielkich dawkach. To szczególnie istotne dla osób, które np. nie przepadają za jedzeniem ryb.
Więcej informacji o suplementach Omega-3 znajdziesz na www.calanoil.pl/zrodla-kwasow-omega-3-ktore-sa-najlepsze/
Suplementy z olejem rybim zawierają najczęściej dwa kwasy omega-3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Większość suplementów diety zawiera około 300 mg EHA i 120 mg DHA na porcję.
Materiał partnera